6. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ünite : Tarihe Yolculuk - Ünite Tekrar Testleri Test Soruları
TestSorular'da sadece oturum açmış öğrenciler çözdükleri testlerden puan kazanabilir.
Yok benim amacım puan toplamak değil sadece kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan, sorular seni bekliyor.
İslamiyet öncesi Orta Asya Türk devletlerine ait belgelerde at, koyun, keçi, çadır gibi kelimelere rastlanırken Uygurlarda, bunların yanı sıra darı, buğday, tarla ve tapınak gibi sözcüklerin de kullanıldığı görülür.
Bu haritaya göre;
I. Hz. Muhammet Dönemi’nde İslamiyet Arabistan’ın büyük bir kısmına yayılmıştır.
II. Semerkant, Buhara, Kurtuba ve Toledo gibi şehirler Emeviler Dönemi’nde İslam şehirleri olmuştur.
III. Afrika Kıtası ilk defa Dört Halife Dönemi’nde İslamiyet’in etki alanına girmiştir,
1040 yılında Dandanakan Savaşı yapılmış ve Çağrı Bey komutasındaki Selçuklular Gaznelileri yenmişlerdir. Böylece bu savaş Selçukluların devlet olmasında büyük rol oynamıştır. Çağrı Bey egemenlik alanını ikiye bölüp kardeşi ile paylaşmış, günümüz Irak’a kadar uzanan batı bölümünü Tuğrul Bey, doğu bölümünü (Horasan) de kendisi yönetmiştir. Çağrı Bey kardeşi Tuğrul Bey’le her zaman iyi ilişki kurmuştur.
Bu duruma bakılarak;
I. Selçukluların devlet olması Dandanakan Savaşı’yla birlikte gerçekleşmiştir.
II. Tuğrul ve Çağrı Bey taht için birbirleriyle mücadeleye girişmemiştir.
III. Selçuklular, devleti ikili yönetim anlayışına göre idare edilmiştir.
Sultan Alparslan’ın ölümü üzerine Sultan Melikşah tahta geçmiştir (1072). Bizans’ın, Malazgirt Savaşı’ndan sonra anlaşmaya uymaması üzerine Anadolu’ya akınlar hızlandırılmış ve İzmit’e kadar olan yerler fethedilmiştir. Melikşah Dönemi, devletin sınırlarının doğuda Orta Asya’dan batıda Marmara ve Ege Denizi’ne, kuzeyde Aral Gölü’nden güneyde Umman Denizi’ne kadar genişlediği en parlak ve güçlü dönem olmuştur. Sultan Melikşah’tan sonra gelişen bazı olaylar Selçuklu Devleti’ni zayıflamıştır. Sultan Sencer Dönemi’nde Karahitaylarla yapılan Katvan Savaşı’nda yenilen Büyük Selçuklu Devleti yıkılma sürecine girmiştir. Son hükümdar Sultan Sencer’in 1157’de ölümü ile Büyük Selçuklu Devleti yıkılarak tarih sahnesinden çekilmiştir.
İslamiyet’in kabulü Türklerin yerleşik hayata geçişinde etkili olmuştur. İslamiyet öncesi Orta Asya’da konargöçer olarak yaşayan Türkler, İslamiyet ile beraber şehir hayatına uyum sağlamışlardır. Bu durum mimari alandaki gelişmelere katkı sağlamış, “Halka hizmet Hakk’a hizmettir.” düşüncesiyle hareket eden yöneticiler, han, hamam, kervansaray, türbe, cami, mescit, hastane vb. yapılar inşa etmişlerdir.
Buna göre;
I. Halkın ihtiyaçları doğrultusunda imar faaliyetlerinde bulunulmuştur.
II. Türkler, İslamiyet ile beraber göçebe hayata tamamen son vermişlerdir.
III. Sosyal devlet anlayışına uygun olarak halkın ihtiyaçları karşılanmıştır.
IV. Ticaret, sağlık, dini ve temizlikle ilgili yapılar inşa edilmiştir.